• darkblurbg

Vrijdag 18 oktober 2018

Reactie NACA op RTL-nieuwsbericht ‘tien bijna-botsingen tussen parachutisten en vliegtuigjes’

Als sectorpartij vertegenwoordigen wij als NACA de commerciële luchtvaartbedrijven die in het bezit zijn van een commerciële erkenning of EASA Part-SPO goedkeuring voor het uitvoeren van activiteiten met een verhoogd risico. Graag willen wij als NACA reageren op de berichtgeving in het RTL-nieuwsbericht.

Doordat de cultuur in luchtsporten als parachutespringen en zweefvliegen aan het veranderen is qua meldingsbereidheid zijn de incidenten nu beter inzichtelijk en kan er actief op gestuurd worden. Deze cultuurveranderingen zijn vergelijkbaar met die in de commerciële luchtvaart (die wij als NACA vertegenwoordigen) een aantal jaren geleden heeft plaatsgevonden. Meer meldingen zegt in de basis niets over of de luchtsporters veiliger of onveiliger zijn, het zegt puur iets over de meldingsbereidheid. Een goed Safety Management System (SMS) valt of staat bij meldingsbereidheid, vertrouwen en terugkoppelen naar de melder. Daarbij zijn extreme individuele gevallen (zoals in RTL nieuws te zien was) nooit uit te sluiten en moeten deze ook directe actieve aansturing krijgen om de veiligheid te verbeteren.

Deze actieve sturing naar aanleiding van incidenten is mogelijk geworden doordat in april 2017 de zogenaamde EASA Part-SPO (SPecial Operations) regelgeving is ingevoerd voor onder andere commercieel parachutespringen. In deze regelgeving wordt bepaald dat commerciële aanbieders van luchtsprongen voldoen aan strikte veiligheids- en kwaliteitseisen. Een van deze eisen is dat er, naast rapportage verplichting, adequate veiligheids-analyses plaatsvinden met bijbehorende maatregelen om de veiligheid zo hoog mogelijk te krijgen en te houden.