• darkblurbg

Met het zomerseizoen voor de deur en de versoepeling van Corona-maatregelen neemt het vliegverkeer op Lelystad Airport weer toe. Lelystad Airport is sinds 7 november 2019 een gecontroleerde luchthaven. Nog niet iedere vlieger zal vertrouwd zijn met de nieuwe situatie. De nieuwe routes en procedures en het complexe luchtruim rond Lelystad vergen een zorgvuldige vluchtvoorbereiding.

Lelystad CTR klasse D

Belangrijke informatie over het landen en vertrekken op Lelystad Airport is na te lezen in deze nieuwe leaflet. De Lelystad CTR is luchtruimklasse D. Dat wijkt af van andere CTR’s in Nederland en brengt ook andere procedures met zich mee. Ook de vorm van de Lelystad CTR is bijzonder. In de leaflet is de CTR-grens duidelijk weergegeven, zodat elke vlieger weet waar hij dit luchtruim binnenvliegt en een klaring nodig heeft.

TMA’s klasse D of E

Sinds 1 april 2020 zijn er wijzigingen in het militaire luchtruim nabij Lelystad. Enkele Lelystad TMA’s en Nieuw Milligen TMA’s wijzigen van klasse D- naar klasse E-luchtruim op het moment dat Lelystad Arrival niet beschikbaar is. Als Lelystad Arrival wél beschikbaar is (van 18.00 uur tot 22.00 uur lokale tijd) blijven de betreffende TMA’s luchtruimklasse D.

De wijziging heeft betrekking op de volgende TMA’s:

  • Lelystad TMA 3, 4 en 5
  • Nieuw Milligen TMA B, C2 en E tussen FL055 en FL065

Lelystad TMA 1 blijft klasse A, Lelystad TMA 2 én Lelystad CTR blijven klasse D.

Meer informatie

Op www.lvnl.nl/lelystad vindt u meer informatie, waaronder brochures over VFR-vliegen en het gebruik van RT, filmpjes van de VFR-routes en voorbeelden van vliegplannen. Raadpleeg ook altijd de AIS-publicaties van LVNL om uw vlucht voor te bereiden.