• darkblurbg

Vliegen naar Lelystad Airport? Houd dan rekening met de nieuwe situatie

Sinds enkele maanden is Lelystad Airport een gecontroleerde luchthaven. Met de invoering van luchtverkeersleiding zijn vliegprocedures, -routes en luchtruimstructuur op en rond Lelystad Airport gewijzigd. Daarnaast zijn er een maand na invoering van luchtverkeersleiding tijdelijke maatregelen van kracht geworden, waaronder de maatregel die het gebruik van de routes in de CTR voor VFR-verkeer vereenvoudigt. Waar moet u rekening mee houden als u binnenkort wilt landen of vertrekken op Lelystad Airport, of Lelystad wilt passeren?

Luchtruim

Het luchtruim rond Lelystad Airport is veranderd. Niet alleen is er gecontroleerd luchtruim bijgekomen (twee Lelystad CTR’s en vijf Lelystad TMA’s), ook de Nieuw Milligen TMA’s B, C en E kennen wijzigingen.

Zowel de Lelystad CTR’s als TMA’s hebben luchtruimklasse D, Lelystad TMA 1 heeft klasse A. Dat betekent dat u een klaring en een vliegplan nodig heeft om ze binnen te mogen vliegen. In klasse D-luchtruim wordt VFR-verkeer onderling en VFR-verkeer van IFR-verkeer niet gesepareerd door de luchtverkeersleider, u krijgt wel traffic information. Special VFR-vluchten worden wél gesepareerd door de luchtverkeersleider, evenals IFR-vluchten onderling.

Ook in de Nieuw Milligen (NM) TMA’s zijn wijzigingen doorgevoerd. De Lelystad TMA’s hebben als het ware een hap uit de NM TMA B genomen. NM TMA C is opgesplitst in C1 en C2. Verder zijn er veranderingen in de week/weekend-situatie. Voor een volledig overzicht van alle luchtruimwijzigingen kunt u kijken in de AIP.

VFR-routes in CTR

Voor de Lelystad CTR zijn twee inbound- en twee outboundroutes ontworpen voor VFR-verkeer. Tijdelijk is er slechts één inbound- en één outboundroute in gebruik, namelijk MIKE-arrival en BRAVO-departure. Deze maatregel is in overleg met lokale vliegers ingesteld om het gebruik van de routes te vereenvoudigen. BRAVO-arrival is wél beschikbaar tijdens Special VFR. Het is nog niet bekend wanneer deze maatregel eindigt. Raadpleeg voor de actuele status de NOTAMs.

Meer informatie

Op www.lvnl.nl/lelystad vindt u meer informatie over het vliegen van en naar Lelystad Airport. Raadpleeg daarnaast altijd de AIS-publicaties van LVNL ter voorbereiding van uw vlucht.